Psychische Gezondheid – Huisartsenpraktijk Bonaire – Amsterdam
Huisartsenpraktijk Bonaire Bonairestraat 1 1058 XC Amsterdam

Psychische Gezondheid

Psychische gezondheid in de huisartsenpraktijk

Lichamelijke klachten en uw psychische klachten zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer u merkt dat u langdurig last heeft van een aanhoudende verminderde stemming, angstklachten, onzekerheid, dan kan het helpen om daarover in gesprek te gaan met uw huisarts. In de meeste huisartsenpraktijken in Nederland is ook iemand werkzaam die zich specifiek met psychologische klachten bezig houdt, dit is de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Deze zal samen met u in een aantal gesprekken kijken wat er kan helpen en u nodig heeft. Dit kan steun geven, overzicht bieden en het duidelijker maken welke stappen genomen kunnen worden om in uw leven te blijven staan.

De praktijkondersteuner in deze praktijk werkt met CGT en ACT. Dat zijn twee behandelmethodes waaruit onderzoek blijkt dat ze kunnen helpen in het verminderen van stress en andere psychische klachten en het verbeteren van uw weerbaarheid en stemming. In het kort een stukje uitleg over beide behandelmethodes:

ACT: Acceptatie en Commitment Therapie kunt u vaardigheden leren om:

  • …bewust te worden van uw gedachtes en de manier waarop ze uw keuzes en gevoel beïnvloeden.
  • …uzelf beter begrijpen wie u bent, wat u belangrijk vindt, wat u lastig vindt en hoe daarmee om te gaan.

Cognitieve gedragstherapie (CGT):

  • …leren herkennen van eigen gedachtes die opkomen en daar anders naar leren kijken

De praktijkondersteuner GGZ stelt samen met u een doel en maakt een plan om hier aan te werken. U kunt hierbij uw eigen wensen en behoeftes aangeven van wat u belangrijk vindt om als eerste mee aan de slag te gaan en wat bij u past. Als extra ondersteuning kan therapieland ingezet worden, dat is een online plek waar informatie en oefeningen op staan die zelfstandig thuis mee aan de slag kunt tussen de gesprekken door.

Het zou ook kunnen dat er besloten wordt om u door te verwijzen naar andere psychologische hulpverlening.

Psychische gezondheid en doorverwijzing:

Wanneer u langere tijd van alles probeert maar de klachten blijven aanhouden en verhinderen u om nog te kunnen functioneren in uw dagelijks leven, dan kan er in overleg met de huisarts of de praktijkondersteuner ggz besloten worden voor een doorverwijzing. U wordt dan verwezen naar een psycholoog voor begeleiding. De huisarts of de POH-GGZ maken in afstemming met u een verwijsbrief. Hierin wordt uiteengezet welke klachten er zijn waargenomen, waar u last van heeft en hulp bij nodig heeft. In de meeste gevallen wordt psychologische zorg door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de Basisverzekering en betaald u alleen u eigen risisco.

In sommige gevallen heeft de psychologische zorgaanbieder (de praktijk of de instelling), geen contract met uw zorgverzekeraar. U kunt dan contact opnemen met u zorgverzekeraar, deze kan mee denken wat er mogelijk is.

Tips om te werken aan uw psychische gezondheid

Hoewel de aanleiding van psychische klachten per situatie anders is en vaak verschilt, zijn er een aantal basis adviezen die in alle situaties van belang zijn:

  • Zorg voor voldoende nachtrust
    • een tekort aan slaap of het hebben van een onregelmatig slaapritme is van grote invloed op het verwerken van informatie en stress, en vooral het opladen voor een nieuwe dag.
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Bespreek uw zorgen en behoeftes met een dierbare
  • Probeer te zorgen voor voldoende rust
  • Neem een aantal beslissingen
    • Soms als u al lang aan het overwegen bent, kan het behulpzaam te zijn om een beslissing te maken. Dit kan ook zijn om het onderwerp voor nu te laten of een knoop door te hakken.